Neurotransmitters

Neurotransmitters zijn signaalstoffen in de hersenen. Ze functioneren als boodschapperstoffen die voor de interne communicatie zorgen. Deze neurotransmitters zijn naast de communicatie binnen het zenuwstelsel ook betrokken bij de motoriek, immuniteit, emotionele expressie, focus, concentratie en pijnbeleving. Als er sprake is van een gebrekkige functionaliteit van een neurotransmitter, dan merkt men dat bijvoorbeeld aan gevoelens van angst, stemming, toegenomen prikkelbaarheid, verminderde plezierbeleving, veranderde pijnwaarneming, ongeremde of juist gebrek aan eetlust, trage stofwisseling, onvoldoende controle over emoties, vermoeidheid of verminderd zelfvertrouwen.

Voldoende beschikbaarheid van neurotransmitters hangt nauw samen met een goede functie van het geheugen, goede alertheid, goede leerfunctie, emotionele stabiliteit en het vermogen tot rust te komen.

Neurotransmitters worden uit bouwstenen gemaakt die afkomstig zijn uit de dagelijkse voeding, voornamelijk aminozuren. Aminozuren zijn kleine delen van eiwitten. Bij onvoldoende aanvoer van aminozuren/eiwitten uit de voeding, kunnen tal van verstoringen ontstaan. Om uit de beschikbare aminozuren neurotransmitters te maken, beschikken onze lichaamsweefsels over enzymen. Dit zijn een soort van knippertjes die stoffen in een andere stof kunnen omzetten. De werking van deze knippertjes (enzymen) zijn voor hun functionaliteit onder meer afhankelijk van cofactoren zoals vitaminen, mineralen en sporenelementen. Vandaar dat binnen een behandeling ook voedingsadviezen gegeven kunnen worden om het lichaam te helpen langdurig beter te functioneren.

Dopamine

Dopamine zorgt met name voor activiteit in het voorste gedeelte van het brein, de frontale cortex, en de motorische cortex. Dopamine stimuleert het metabolisme, speelt een rol bij de ademhaling en speelt een belangrijke rol bij het beloningssysteem van het brein. Personen met een dopamine natuur zijn vaak krachtig, hebben hun woordje klaar en zijn snel van begrip. Zo'n 17% van de bevolking heeft een Dopamine natuur.

Dopamine natuur:
Iemand die van nature over veel dopamine beschikt, heeft een sterke wil, weet precies wat hij/zij wil en hoe dat voor elkaar te krijgen. De persoon is vastberaden, kan lang gefocust zijn en kan zich goed concentreren. Deze persoon kan strategisch denken, goed plannen en organiseren, problemen oplossen en visies bepalen. Deze persoon is niet erg gevoelig, mist snel inlevingsvermogen, is krachtig en heeft veel breinenergie.

Dopamine tekort:
Iemand die een tekort aan dopamine heeft, uit zich als eerste in een verminderde concentratie, moeite met plannen en moeite met keuzen maken. Deze personen kunnen moe wakker worden, wat aankomen in gewicht en kunnen sociaal contact vermijden. Bij een groot tekort, kunnen personen zich somber en lusteloos voelen. Tevens zijn deze personen gevoelig voor verslavingen.

Acetylcholine

Acetylcholine is de neurotransmitter van het (para)sympatische zenuwstelsel (zorgt voor de actie en de ruststand in het lichaam). Deze boodschapperstof zorgt onder andere voor de prikkeloverdracht van de motorische zenuwen naar de skeletspieren. Acetylcholine is tevens een bouwsteen voor de myelineschede (isolatie van de zenuwbanen). Zo'n 17% van de bevolking heeft een Acetylcholine natuur.

Acetylcholine natuur:
Iemand die van nature over veel acetylcholine beschikt, is vaak gevoelig en sociaal ingesteld. Deze persoon is zintuiglijk geörienteerd, flexibel, creatief en impulsief. Een snelle denker, die constant aan andere denkt, hij/zij beleeft plezier aan het enthousiast uitwisselen van ideeën en staat hierdoor open om alles te proberen. Deze persoon is charismatisch en goed in het onderhouden en het maken van vriendschappen.

Acetylcholine tekort:
Iemand die een tekort aan Acetylcholine heeft, merkt dit in eerste instantie aan het verminderd denken, verminderde zintuiglijke waarneming, afnemend enthousiasme en vergeetachtigheid. Als het brein trager wordt, wordt het lichaam ook trager.

GABA

Gaba is een remmende neurotransmitter en remt neuronale activiteit in het brein. Het zorgt ervoor dat bepaalde delen van het brein uitgezet kunnen worden waardoor bepaalde prikkels niet meer binnen komen. Dit zorgt voor rust in het hoofd. Tevens zorgt het voor relaxatie van de spieren. Deze neurotransmitter heeft kalmerende eigenschappen, net als valium. Zo'n 50% van de bevolking heeft een GABA natuur.

GABA natuur:
Iemand die van nature over veel GABA beschikt, is uitermate betrouwbaar en komt iedere dat op tijd. Deze persoon kan doelen stellen, organiseren en plannen. Als meest karakteristieke kenmerken heeft deze persoon punctualiteit en is deze persoon praktisch ingesteld. Hij/zij is verstandig en degelijk tegenover anderen. Deze persoon is een echte teamplayer die niet op de voorgrond staat. Deze persoon staat altijd klaar voor advies en een luisterend oor.

GABA tekort:
Iemand die een tekort aan GABA heeft, merkt dit in eerste instantie in onrust, stress en irritatie. De slaap wordt steeds vaker verstoord. Iemand wordt prikkelgevoelig en steeds meer geluiden komen binnen. De hersenen worden niet meer 'uit' gezet. 's nachts kan iemand ook blijven piekeren waardoor de diepe slaap niet gevat wordt. Overdag wordt die persoon moe en krijgt last van stemmingswisselingen.

Serotonine

Serotonine heeft een helend, verzorgend en verzadigend effect op het lichaam en brein. Tevens reguleert deze neurotransmitter het waak/slaapritme omdat het de voorloper is van het hormoon melatonine. Deze neurotransmitter is tevens intensief betrokken bij de centrale regulatie van de eetlust, temperatuur, pijn, bloeddruk, stemming en het gedrag. Zo'n 16% van de bevolking heeft een Serotonine natuur.

Serotonine natuur:
Iemand die van nature over veel serotonine beschikt, is een realist, sterk in anticipatie en soms wat impulsief. Deze persoon houdt van meedoen om het plezier en niet om het doel. Hij/zij ziet presteren als iets meteen gedaan hebben. Deze persoon houdt niet van gewoontes en routines en gedijt goed bij verandering. De persoon is handig en opmerkzaam, is vindingrijk en heeft een goede motoriek. Hij/zij is optimistisch, opgewekt en makkelijk in de omgang.

Serotonine tekort:
Iemand die een tekort aan Serotonine heeft, merkt dit in eerste instantie in het verlies van enthousiasme in de dagelijkse dingen. Er wordt minder genoten van het eten en er kunnen darmproblemen ontstaan. Tevens heeft de persoon moeite om de diepe slaap te vatten. De vitaliteit vermindert en dit kan leiden tot een depressie.